Amsterdam heeft geen Kamerheer meer

Vorsten

2019-01-17 14:36:00

Amsterdam heeft niet langer een eigen Kamerheer. Koning Willem-Alexander kiest geen opvolger voor Ernst Veen die deze erefunctie sinds 2006 heeft vervuld. De Kamerheer voor Noord-Holland, jonkheer Theo Roëll, doet voortaan de hoofdstad erbij.

Kamerheren ondersteunen en adviseren onder meer bij de voorbereiding en uitvoering van koninklijke bezoeken aan hun regio. Zij vertegenwoordigen de koning bij regionale gebeurtenissen en helpen bij grote evenementen, zoals een staatsbezoek. Ze worden niet betaald voor hun werkzaamheden.

De koning had al eerder posten van Kamerheer geschrapt. In Zuid-Holland verdwenen de aparte Kamerheren voor Den Haag en Rotterdam en kreeg jonkheer Jan Jaap de Graeff in 2016 de hele provincie onder zijn hoede.

Erekruis

Tijdens de nieuwjaarsontvangst afgelopen dinsdag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam werden Ernst Veen (72) en nog vier collega’s gedecoreerd met het Erekruis in de Huisorde van Oranje. Ook de Kamerheer in Gelderland, Roelof Jozef de Wijkerslooth de Weerdesteyn (72), zwaaide af. Hij was door koningin Beatrix in 2008 aangesteld. Zijn opvolger is nog niet bekendgemaakt.

Vorig jaar kregen Overijssel, Flevoland en Zeeland al nieuwe Kamerheren. Voor het eerst in de koninklijke historie werden twee vrouwen gekozen: Coby Zandbergen in Overijssel en Danny Hollestelle-Van Rooijen in Zeeland.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek