Avondjurk van Máxima in Kunstmuseum Den Haag

Vorsten

2021-09-29 15:31:38

Het Kunstmuseum in Den Haag gaat vanaf 9 oktober een jurk tentoonstellen die het in bruikleen heeft gekregen van koningin Máxima. Het gaat om een avondjapon, gemaakt door ontwerper Jan Taminiau, die de koningin droeg tijdens een staatsbezoek aan India in 2019.

De japon maakt onderdeel uit van de aankomende modetentoonstelling Global Wardrobe – De wereldwijde modeconnectie. In de tentoonstelling besteedt het Kunstmuseum aandacht aan driehonderd jaar West-Europese mode die is geïnspireerd door buiten-Europese culturen. De jurk van groene zijde met ingeweven zilveren motieven, past in deze collectie omdat Taminiau hem op basis van een Indiase sari maakte.

“Uit de collectie sari’s van de koningin heb ik deze kwalitatief hoogwaardige stof gekozen om mee te werken, in een kleur die mooi combineerde met de sieraden die ze had uitgekozen”, blikt Taminiau terug op het ontwerpen van de japon voor Máxima. “Groen is van ons allebei een favoriete kleur. In de traditionele Indiase dracht wordt de stof losjes gevouwen en gedraaid en alleen met spelden en een riempje vastgezet. Voor mijn variant van de sari heb ik de stof gefixeerd op een binnenwerk, zodat die op zijn plaats blijft. Een traditionele Europese couturetechniek die ik altijd toepas.”


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Prinsjesdag in woord en beeld
– Liefde in Zweden: bruiloft na 33 jaar verkering
– Zij hebben het mode-DNA van hun moeder
– The Royal Family volgens Edward en Sophie