Baarn stemt in met ontwerp-bestemmingsplan Paleis Soestdijk

Vorsten

30-09-2021 13:15:19

De gemeenteraad van Baarn heeft het ontwerp-bestemmingsplan voor Paleis Soestdijk en het omliggende landgoed vastgesteld. Tijdens een raadsvergadering woensdagavond gingen veertien van de negentien raadsleden akkoord.

De huidige eigenaar van Soestdijk, de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBE), wil tien appartementengebouwen neerzetten op het voormalige marechausseeterrein in het ‘Borrebos’ naast het paleis. Tegenover het paleis, aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg, moet een hotel komen. Ook worden er door het jaar heen op het paleisterrein allerlei evenementen georganiseerd. De inkomsten van dat alles wil MBE gebruiken om Soestdijk zelf te renoveren en onder meer een nieuwe entree te maken aan de achterzijde.

Het aannemen van het ontwerp-bestemmingsplan is een nieuwe tussenstap in het hele proces van verkoop en exploitatie van Soestdijk. Nu het ontwerp-bestemmingsplan er ligt, komt het zes weken ter inzage, zodat iedere burger nog zijn of haar visie erop kan geven. Dat zou nog kunnen leiden tot aanpassingen, evenals verzoeken uit de raad voor meer verduidelijking op bepaalde punten. Vervolgens wordt het definitieve bestemmingsplan in februari in stemming gebracht in de Baarnse raad.

Het Soestdijkplan ligt gevoelig in het Utrechtse dorp. Tegenstanders vrezen dat er veel bos wordt gekapt om ruimte te maken voor de bebouwing. Ook zijn ze bang voor extra verkeersdrukte en -overlast.

Soestdijk was lange tijd het woon- en werkpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard. Na hun overlijden stond het eerst een tijdje leeg. Daarna werd het opengesteld voor rondleidingen en waren er evenementen. In 2017 verkocht de Staat het paleis en het landgoed voor 1,7 miljoen euro aan de MeyerBergman Erfgoed Groep. Het bedrijf stelde plannen op voor exploitatie, maar moest daar sindsdien het nodige aan inkrimpen of aanpassen.


Meer Nederland