Bangladesh legt internet stil

Vorsten

2015-11-18 13:29:00

DHAKA – Bangladesh heeft woensdag voor het eerst het hele internet plat gelegd. Dit gebeurde in opdracht van premier Sheikh Hasina. Het internet ging negentig minuten ‘op slot’ om sociale media als Facebook en Twitter te blokkeren en apps als Viber, Facebook Messenger en Whatsapp af te sluiten.

De drastische actie werd uitgelegd als een veiligheidsmaatregel. Het moest voorkomen dat mensen zich buiten het zicht van de veiligheidsdiensten snel konden organiseren. Dit omdat woensdag het Hooggerechtshof uitspraak deed in hoger beroep van twee voor oorlogsmisdaden tot de doodstraf veroordeelde prominente Bangladeshi. De regering verwachtte een scherpe reactie van oppositie-aanhangers als het vonnis werd bevestigd.

De delegatie van koningin Máxima, die woensdag nog in Bangladesh was, kreeg van de regering een seintje dat de maatregel eraan zat te komen. Máxima had woensdagmorgen een onderhoud met de premier en daarna met president Abdul Hamid.

Woensdagavond waren nog niet alle sociale media weer toegankelijk. De oppositie heeft voor donderdag een staking aangekondigd.


Meer Nederland

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana