Basisscholieren Trondheim lopen uit voor koninklijk bezoek

Vorsten

11-11-2021 13:05:50

Scholieren hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdag een warm welkom bezorgd in een verder koud, winderig en nat Trondheim. Op twee plekken in de derde stad van Noorwegen waren basisscholieren opgetrommeld om gewapend met Noorse en Nederlandse vlaggetjes het bezoekende koningspaar en kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit toe te zwaaien op de derde en laatste dag van het Nederlandse staatsbezoek.

Kroonprins Haakon neemt voor het eerst deel aan de visite van zijn goede vrienden. Hij was – en is, getuige een niesbui op het bordes van Stiftsgården, het koninklijk paleis in Trondheim – de afgelopen dagen verkouden en stapte om die reden uit voorzorg uit het programma. Na drie negatieve coronatesten kreeg Haakon woensdagavond groen licht om naar Trondheim te reizen en daar samen met Mette-Marit het koningspaar te begeleiden tijdens de drukke slotdag.

Haakon was bij het eerste programmaonderdeel in het zogenoemde Powerhouse dat in het teken stond van de omgang met zee en oceaan, ook de inleidende spreker. Hij verwees naar de affiniteit van Willem-Alexander met waterzaken en memoreerde dat water vaak centraal stond bij de ontmoetingen tussen beide paren – ook privé, bij vaartochten zowel in Noorwegen als in Nederland.

De Noorse kroonprins benadrukte het belang van de oceanen en vooral van gezonde oceanen. Nederland en Noorwegen zetten zich daar gezamenlijk voor in. “Zonder gezonde oceanen geen gezonde planeet”, aldus Haakon. Vervolgens kreeg het koninklijk gezelschap een rondleiding door het Noorse planktonlaboratorium en werd een bezoek gebracht aan Maritime Robotics van de Technische Universiteit van Trondheim. Daar werd getoond welke middelen kunnen worden ingezet bij onderzoek naar de oceanen.

In Trondheim komen Willem-Alexander en Máxima eigenlijk voor het eest tijdens het staatsbezoek in contact met Noors publiek. Dat in Trondheim wordt geluncht in het stadspaleis in het hartje van de stad, speelde daarbij zeker een rol en dat hun komst was aangekondigd met 21 saluutschoten maakte de bevolking ook attent op een bijzondere gebeurtenis.

Meer Nederland