Beatrix maakt indruk bij jongeren

Vorsten

2014-05-22 08:32:00

PHILIPSBURG – Het Koninkrijksjeugdparlement moet donderdag kleur bekennen. De vijftig jongeren die de afgelopen dagen in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk met elkaar in debat zijn gegaan, presenteren hun bevindingen in aanwezigheid van prinses Beatrix.

Als de vertegenwoordigers van de vier landen van het Koninkrijk en de BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba het tenminste onderling eens kunnen worden over een slotverklaring. Daar zag het woensdag nog niet naar uit. Na een harmonieus begin van het Koninkrijksjeugdparlement, met stichtende woorden in de openingstoespraak van prinses Beatrix, werden op de tweede zittingsdag de messen geslepen.

De jongeren bleken niet alleen fel van mening te verschillen over een gemeenschappelijke taal binnen het Koninkrijk, en over ethische zaken als abortus en euthanasie, maar woensdag ging het ook hard tegen hard over de te volgen procedures. Net een echt parlement dus, maar wel zonde van de kostbare tijd, aldus veel jongeren die aan het einde van de dag hun hart luchtten tijdens een receptie waarbij ook weer Beatrix aanwezig was.

De prinses ging zelf ook in gesprek met de debatgroepen en liet zich uitgebreid fotograferen. Ze toonde zich blij met de bijeenkomst en maakte bij de jongeren indruk door haar openhartigheid en toegankelijkheid. Tegenover de Nederlandse afvaardiging maakte ze van haar hart geen moordkuil, zo vertelden haar gesprekspartners. Volgens hen heeft ze een grondige hekel aan de pers.


Meer Nederland