Beatrix bij uitreiking Pritzker-prijs

Vorsten

22-05-2014 14:25:00

DEN HAAG – Prinses Beatrix gaat vrijdagavond 13 juni naar de uitreiking van de Pritzker Architecture Prize 2014 in Amsterdam. De Japanse architect Shigeru Ban krijgt de internationale prijs uitgereikt in het Rijksmuseum, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend.

De award wordt ook wel gezien als de Nobelprijs van de architectuur. In 2000 ging de prijs naar de Nederlandse Rem Koolhaas. De jaarlijkse prijs wordt toegekend aan een architect die niet alleen uitblinkt in zijn werk, maar ook een belangrijke, consistente bijdrage levert aan de mensheid.

Ban wordt onder meer gelauwerd om zijn grote inzet bij humanitaire crisissen. Hij reist al meer dan twintig jaar naar rampgebieden om daar met burgers, vrijwilligers en studenten goedkope en herbruikbare schuilplaatsen voor slachtoffers te bouwen. Zo creëerde hij na de aardbeving in het Japanse Kobe in 1995 huizen van karton en een kerk van papier.

De Japanner krijgt een bronzen medaille en een geldbedrag van 100.000 dollar. Overigens vindt de uitreiking eenmalig in het Rijksmuseum plaats: elk jaar wordt een andere locatie gekozen met culturele, historische of architectonische waarde.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft