Beatrix blijft op Bovenwindse eilanden ‘koningin’

Vorsten

14-12-2019 00:45:38

“Ik ben bijna 82 jaar” vertelde prinses Beatrix vrijdag tijdens haar bezoek aan Sint Eustatius aan een van de schoolkinderen die ze ontmoette en die haar ook naar haar naam vroeg. “Ik heet Beatrix”. Oudere eilandbewoners vulden dat meteen aan met “She is our Queen.”

Zes jaar na haar aftreden wordt Beatrix met name op de Bovenwindse eilanden nog steeds zonder voorbehoud aangeduid als “onze koningin.” Niets ten nadele van Máxima werd er soms bijgezegd, maar Beatrix heeft zo lang lief en leed gedeeld met de inwoners van de voormalige Antillen dat ze die bijzondere plek in de harten niet is kwijtgeraakt.

De liefde is wederzijds, zo zei ze in het unieke persgesprek aan het slot van haar tweedaagse bezoek aan Saba en Statia, zoals Sint Eustatius door de bevolking wordt genoemd. “Ik kom hier heel graag. De mensen zijn altijd zo hartelijk. Het is fantastisch om hier te komen”, zei Beatrix. De natuur en de mensen maken de eilanden zo bijzonder, voegde de prinses eraan toe. “Ik heb prachtige herinneringen en het blijft altijd even fantastisch”, aldus Beatrix. “Het is voor mij een hele grote vreugde om hier te zijn”.

Bijzonder

De kans is groot dat de prinses haar reeks bezoeken ook in de komende jaren voortzet. Zo heeft ze als beschermvrouw van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) de natuurorganisatie op Curaçao nog niet bezocht, en ook van de andere eilanden komen uitnodigingen binnen. “De enorme variatie in natuur maakt het hier zo bijzonder. Het is goed dat een keer te kunnen zeggen”, vertelde ze.

Vorig jaar bij het bezoek aan Bonaire werd Beatrix dan ook de stille kracht achter de natuurorganisaties van de eilanden genoemd. Organisaties die de handen ineen sloegen op het moment dat politiek juist hard werd gewerkt aan ontmanteling van de Nederlandse Antillen.

Meer Nederland