Beatrix en Van Mierlo botsten hard over kabinetsformatie

Vorsten

14-01-2021 11:00:03

Koningin Beatrix mengde zich nog intensiever dan al werd vermoed in de moeizame kabinetsformatie van 1994, blijkt uit de biografie van D66-leider Hans van Mierlo die vrijdag verschijnt. Het leidde tot ‘anderhalf uur paleisruzie’, waarbij Beatrix op het einde ‘vals’ werd, schrijft de Volkskrant.

‘Anderhalf uur paleisruzie’ met koningin Beatrix. Het overkwam, in zijn eigen woorden, D66-leider Hans van Mierlo in de zomer van 1994. Uit een dagboek van Van Mierlo dat onlangs is opgedoken: ‘Het eerste half uur is voor haar. Ze speelt het sterk. (-) Het tweede half uur is voor mij.’

Inzet van het dispuut was het verlangen van Van Mierlo exclusief vast te houden aan de totstandkoming van een Paars kabinet, de eerste regering sinds 1918 zonder confessionele inbreng. De koningin suggereerde dat Van Mierlo bezig was het land onbestuurbaar te maken.

Van Beatrix – vorstin van 1980 tot 2013 – is vaak verondersteld dat ze zich actief bemoeide met politieke zaken, met name tijdens kabinetsformaties. Overtuigend bewijs daarvoor is niet voorhanden, omdat besprekingen tussen politici en staatshoofd gerekend worden tot het zogeheten ‘geheim van paleis Noordeinde’. Beatrix zelf heeft haar bemoeienis gerelativeerd.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.