Beatrix is liefhebber van Japanse keuken

Vorsten

2014-10-30 12:16:00

TOKIO – Prinses Beatrix is een groot liefhebber van de traditionele Japanse keuken, washoku. Dat onthulde de Japanse premier Shinzo Abe donderdag in zijn toespraak bij het diner dat hij in het Akasaka-paleis aanbood aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De koning moest lachen toen Abe dat zei.

“Prinses Beatrix kan de verleiding niet weerstaan om sushi thuisbezorgd te krijgen. Ze houdt ervan”, wist Abe te vertellen. Washoku stond ook op het menu voor het avondeten met het Nederlandse gezelschap op de tweede dag van het staatsbezoek aan Japan. De premier, die zijn welkomstwoord in het Japans hield, bracht de toost uit in het Nederlands: proost!

Abe toonde zich blij dat de koning uitgerekend Japan had uitgekozen voor zijn eerste staatsbezoek in Azië. Willem-Alexander noemde dat zelf ‘heel bijzonder’, mede in het licht van de goede relaties tussen de vorstenhuizen van beide landen en de ‘meer dan 400 jaar gezamenlijke geschiedenis’.

Het diner was het sluitstuk van een drukke dag voor het koningspaar, dat in Tokio aandacht besteedde aan de kansen van Nederland om Japan te helpen – met techniek en kennis – bij het vinden van alternatieven voor kernenergie, zoals windenergie op zee, en aan het probleem van de vergrijzing. Of ‘gezond ouder worden’, zoals koning Willem-Alexander het noemde in een gesprek met de Japanse premier.


Meer Nederland