Beatrix luistert naar stem Wilhelmina

Vorsten

02-05-2015 19:51:00

WILLEMSTAD – Prinses Beatrix kreeg zaterdagmorgen (plaatselijke tijd) bij de opening van de oorlogstentoonstelling in het Curaçao Museum in Willemstad ook de stem van haar grootmoeder koningin Wilhelmina te horen. Beatrix leek er wat ongemakkelijk bij, maar Wilhelmina had ook voor Curaçao een belangrijke betekenis in de oorlogsjaren.

Het was toen immers dat ze nieuwe verhoudingen tussen koloniën en moederland beloofde in een beroemde radiorede op 7 december 1942. Dat was de opmaat naar het Statuut voor het Koninkrijk, en het huidige koninkrijk met vier landen, al zijn dat niet dezelfde landen als in 1942. Indonesië en Suriname zijn sindsdien hun eigen weg gegaan.

Prinses Beatrix kwam bij de rondgang over de kleine expositie ook haar ouders Juliana en Bernhard tegen, die op foto’s staan afgebeeld die zijn gemaakt tijdens hun afzonderlijke bezoeken aan Curaçao in respectievelijk 1944 en 1942.

Het bezoek van Juliana, die destijds met haar kinderen Beatrix, Irene en Margriet in ballingschap in Canada woonde, was het eerste van een toekomstige vorstin aan het eiland. In 1955 kwam Juliana als koningin samen met prins Bernhard opnieuw op bezoek.

Meer Nederland