Video: Beatrix na maanden weer op virtueel ‘bezoek’ voor ingenieursprijs

Vorsten

2021-03-17 18:50:40

Prinses Beatrix heeft voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis een digitaal ‘bezoek’ afgelegd. Samen met prinses Mabel, die vanuit Londen inbelde, zag ze hoe virtueel de Prins Friso Ingenieursprijs werd uitgereikt aan David Fernandez Rivas, associate professor aan de Universiteit Twente en oprichter van InkBeams en BuBclean.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Fernandez Rivas won zowel de jury- als de publieksprijs en krijgt het bijbehorende beeldje thuis opgestuurd. De andere twee genomineerden waren Abeje Mersha (professor Unmanned Robotic Systems bij Hogeschool Saxion), en Rob Dijcker (teamleider en senior projectleider Circular Solutions bij Witteveen+Bos).

Mabel feliciteerde, mede namens Beatrix, de drie finalisten vanwege hun “indrukwekkende prestaties, zowel technologisch als maatschappelijk”. “Het ingenieursvak is niet iets voor nerds die in achterkamertjes zitten. Helemaal niet. Mijn man kon zich daar ook altijd druk om maken”, zei ze. Het werk van ingenieurs is cruciaal en er zou volgens haar wel wat meer oog voor mogen zijn. “Het is heel belangrijk dat er mensen zijn die technologische oplossingen bedenken voor problemen waar we in de wereld en als mensheid mee te maken krijgen. Er zou meer aandacht voor het vak moeten zijn.”

De Prins Friso Prijs wordt sinds 2015 uitgereikt door het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs (KIVI), de beroepsvereniging voor ingenieurs in Nederland. Het is in het leven geroepen om onderscheidende beroepsgenoten een podium te bieden. De winnaar mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen.

De naam van de prijs komt van prins Friso, die in 2013 overleed. Friso was ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek en lid van KIVI. Sinds de instelling van de ingenieursprijs zijn Friso’s moeder prinses Beatrix en weduwe prinses Mabel elk jaar bij de uitreiking geweest.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek