Prinses Beatrix naar Slowakije voor tentoonstelling

Vorsten

14-06-2016 08:36:00

Prinses Beatrix reist eind deze maand af naar Slowakije. In Bratislava opent ze op donderdag 30 juni de tentoonstelling European Stars: Miró & Cobra. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag bekend.

De opening symboliseert de overdracht van het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Op 1 juli neemt Slowakije het halfjaarlijkse voorzitterschap over van Nederland. Voorafgaand aan de opening wordt Beatrix ontvangen op het paleis van de Slowaakse president Andrej Kiska.

European Stars: Miró & Cobra kwam tot stand in samenwerking met het Cobra Museum in Amstelveen. De expositie toont de relatie in de stijl en werkwijze tussen de werken van de Spaanse kunstenaar Joan Miró (1893-1983) en die van de kunstgroep Cobra, waarvan onder anderen de Nederlandse kunstenaars Karel Appel, Constant, Corneille en Lucebert deel uitmaakten. De groep is vernoemd naar de hoofdsteden waar de leden vandaan kwamen: Copenhagen, Brussels, Amsterdam. De tentoonstelling is van 2 juli tot 13 november te zien in het Danubiana Meulensteen Art Museum in Bratislava.

Meer Nederland