Beatrix opent Rembrandtjaar

Vorsten

2019-01-30 18:57:00

Prinses Beatrix heeft in het Mauritshuis in Den Haag het themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw geopend. Het is in oktober 350 jaar geleden dat de kunstenaar overleed. Tal van musea organiseren speciale exposities. In het Mauritshuis is dat om te beginnen Rembrandt en het Mauritshuis. De expositie toont alle achttien schilderijen van het Mauritshuis die ooit als een Rembrandt zijn verworven: elf echte, vijf afvallers en de twee twijfelgevallen.

Het Mauritshuis wil met de expositie laten zien hoe er in de loop der tijden tegen Rembrandts werk is aangekeken en hoe ermee is omgesprongen. Het is een verhaal dat nog steeds verandert. Beatrix werd woensdag verwelkomd als officiële eerste bezoekster. Juist op de dag dat haar zus Christina in New York een Rubens liet veilen, werd ze rondgeleid langs onder meer De anatomische les. Haar voorvader koning Willem I hield de dreigende veiling van dit werk tegen en wist het aan te kopen voor zijn geliefde Mauritshuis.

Niet iedere Oranje ging voorzichtig met de Rembrandts om: prins Willem IV liet de hoeken van Het loflied van Simeon afzagen, want een ronde top paste zo mooi naast een werk van Gerrit Dou dat ook ronde hoeken had. Ook dit werk bevindt zich nu in het Mauritshuis.

Rembrandt leeft

Het Rijksmuseum en het Rembrandthuis in Amsterdam, De Lakenhal in Rembrandts geboorteplaats Leiden en nog andere musea komen met een of meer exposities en evenementen in het kader van het herdenkingsjaar. NBTC Holland Marketing verwacht dat het evenement 600.000 mensen op de been zal brengen, van wie 250.000 uit het buitenland. Die zouden samen 175 miljoen gaan spenderen aan hun direct aan Rembrandt gerelateerde bezoeken.

,,Rembrandt is niet dood, hij leeft nog elke dag”, aldus Rijksmuseum-directeur Taco Dibbets voorafgaand aan de opening. Het Rijks toont vanaf half februari alle werken van de meester uit de eigen collectie voor het eerst tegelijk: 22 schilderijen, zestig tekeningen en driehonderd prenten.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig