Beatrix terug op bekend Haags terrein

Vorsten

2021-07-12 17:58:15

Prinses Beatrix was maandagmiddag even terug op bekend terrein. Ze bracht een bezoek aan de beeldententoonstelling ‘Voorhout Monumentaal’. Dat is een door Studio Pulchri opgezette herstart van ‘Den Haag Sculptuur’, dat door Beatrix de afgelopen twintig jaar regelmatig is geopend. Aan die reeks openluchttentoonstellingen kwam in 2016 mede door gebrek aan geld een einde.

“U bent niet de eerste keer op het Lange Voorhout, maar het is wel de eerste keer dat Pulchri dit organiseert, met allemaal eigen kunstenaars. Veertien maar liefst en ze krijgen er geen geld voor”, aldus curator en beeldend kunstenaar André van Lier in zijn welkomstwoord. Veel van de werken zijn ook speciaal voor deze expositie gemaakt. “Het moest natuurlijk wel een beetje groot zijn.” Beatrix vroeg bezorgd of de kunstenaars na afloop hun werk wel mogen verkopen. “Dan krijgen ze misschien nog iets terug.”

De prinses werd bij haar eerste publieke optreden sinds haar ooroperatie onder meer vergezeld door commissaris van de koning Jaap Smit en burgemeester Jan van Zanen van Den Haag. “Het is niet zo’n goede dag voor u”, zei ze bij de begroeting van de vorig jaar juli aangetreden burgemeester. Hij had eerder op de dag te maken gehad met een ernstig geweldsincident bij ggz-instelling Parnassia. Van Zanen bleef tijdens de wandeling van Beatrix mede daarom op enige afstand zodat hij overleg kon blijven plegen en contact kon houden, zo vertelde hij.

De wandeling langs de beelden op het Lange Voorhout, die niet van tevoren was aangekondigd, bleef grotendeels onopgemerkt. Slechts een enkeling had in de gaten dat de prinses daar liep. Aandachtstrekker was daarbij niet zozeer Beatrix zelf, als wel de om haar heen zwermende fotografen en beveiligers.

Maar het leek in niets op het laatste koninklijke bezoek aan de Haagse beeldenexpositie. Dat was in 2015, toen de koninginnen Máxima en Mathilde de opening verrichtten en duizenden mensen zich langs het Lange Voorhout – buiten Den Haag bekend van de route op Prinsjesdag – ophielden.


Meer Nederland

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana