Bedreiger Amalia hoort op 6 december of tbs verlengd wordt

Vorsten

02-12-2022 15:42:04

Wouter G., de bedreiger van prinses Amalia, hoort op 6 december of zijn tbs-behandeling wordt verlengd. De 34-jarige man uit Zwolle werd in november 2020 veroordeeld wegens het bedreigen van de Prinses van Oranje. Zelf vroeg hij om het beëindigen van de behandeling, maar het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank om een verlenging van twee jaar gevraagd.

De man werd veroordeeld tot drie maanden cel en tbs met dwangverpleging. Wouter G. stuurde in januari 2020 berichten naar het Instagram-account van Amalia en dat van een vriend van haar. Hij zou de prinses persoonlijk benaderen op Koningsdag. “Ja meisje, er is geen ontkomen aan”, schreef hij onder meer. Hij beschreef seksuele handelingen die hij haar aan zou doen en stelde te sparen voor een pistool. Ook gaf hij aan naar de middelbare school van de prinses te reizen. “Een bedreiging die uitermate beangstigend moet zijn”, aldus de rechtbank.

De prinses heeft die berichten gelezen en G. heeft bekend haar die teksten te hebben gestuurd, zo stelde de rechtbank in Zwolle twee jaar geleden. Die concludeerde ook dat de man een obsessie voor het koningshuis heeft ontwikkeld en in het bijzonder voor prinses Amalia. Zo is hij begin 2016 in verwarde toestand gesignaleerd op het terrein van Villa Eikenhorst waar Amalia destijds woonde. Dwangverpleging is noodzakelijk omdat G. weigert medicatie in te nemen. De man lijdt aan schizofrenie en heeft gewelddadige denkbeelden.

Prinses Amalia heeft nog steeds te maken met bedreigingen door criminelen. In oktober maakten koning Willem-Alexander en koningin Máxima bekend dat hun dochter niet in Amsterdam woont en haar huis niet meer uit kan vanwege dit gevaar. Máxima zei dat de bedreigingen rond de prinses “enorme consequenties” voor haar leven hebben. “Ze is het huis niet uit. Dat betekent dat ze niet in Amsterdam woont, dat zij ook niet echt naar buiten kan. De consequenties zijn heel moeilijk voor haar. Het is voor haar geen studentenleven zoals anderen dat hebben”, aldus de koningin.

Meer Nederland