Beieren draait warm voor Willem-Alexander en Máxima

Vorsten

2016-04-08 11:15:00

De media in Beieren beginnen al warm te draaien voor het werkbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 13 en 14 april brengen aan de Duitse deelstaat. Lezers en kijkers krijgen in artikelen en filmpjes bijvoorbeeld tips over de plekken waar het koningspaar het beste is te zien. Dat lijkt in zowel München als Nürnberg bij het stadhuis te zijn.

In de Beierse hoofdstad maken de koninklijke bezoekers aan het begin van de avond een korte wandeling van het nieuwe naar het oude stadhuis, en in Nürnberg is er een lunch en ontvangst in het stadhuis. Ook bij eerdere werkbezoeken aan Duitsland waren bij de stadhuizen veel belangstellenden om een glimp op te vangen van de Nederlandse gasten.

Voor Nürnberg is het voor het eerst in tien jaar dat er weer koninklijk bezoek is. De laatste ‘royal’ die de tweede stad van Beieren bezocht was prins Constantijn, in het kader van het WK voetbal in 2006. Daar speelde Oranje in het Frankenstadion tegen Portugal (0-1), een wedstrijd die bekend werd als de ‘slag om Nürnberg’ vanwege de vier rode en zestien gele kaarten.

Zevende deelstaat

Beieren is de zevende van de zestien Duitse deelstaten die koning Willem-Alexander sinds zijn troonsbestijging in 2013 bezoekt. Hessen en Baden-Württemberg kwamen dat jaar al aan de beurt, een jaar later gevolgd door Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Vorig jaar stonden Sleeswijk-Holstein en Hamburg op het programma en nu dus de grote ‘Freistaat’ die twee dagen krijgt.

In het kielzog van het koningspaar reist ook dit keer een economische missie mee onder aanvoering van handelsminister Liliane Ploumen. De ondernemers kruisen een aantal keer het pad van koning en koningin die naast aandacht voor cultuur en wetenschap ook de handelsrelaties met de in oppervlakte grootste deelstaat willen bevorderen. Zo zijn er uitstapjes naar Siemens en BMW, naast een bezoek aan de Viktualienmarkt van München.


Meer Nederland