Duitse ministers willen koningspaar niet missen

Vorsten

2016-04-11 14:13:00

Ministers zijn soms net mensen. Ook zij verlangen af en toe naar een plekje in de zon. Zeker wanneer er een koninklijk paar op bezoek komt. Dan is het dringen geblazen constateerde de Beierse krant Merkur voorafgaand aan het werkbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. “Iedereen wil er bij zijn”, stelden de verslaggevers vast over de Beierse ministersploeg.

Volgens Merkur kan het straks niet anders of het Nederlandse koningspaar zal zich bij vertrek uit Beieren verwonderen over het grote aantal bewindslieden dat tijdens de woensdag beginnende tweedaagse visite is komen opdraven. “Ze zullen er zeker van versteld staan hoe mooi Beieren is. En hoeveel politici het heeft”, luidde de conclusie.

Helemaal onvermijdelijk is de kennismaking met het grote aantal ministers niet. Het werkbezoek besteedt aandacht aan een breed scala van Nederlands-Beierse activiteiten en raakt daardoor steeds weer andere beleidsterreinen.

Markt

De minister voor kunst ontmoet het koningspaar in museum Alte Pinakothek, de minister van economische zaken is bij een seminar over duurzame mobiliteit, de landbouwminister gaat mee naar de markt, de minister voor Europese zaken praat mee over samenwerking met Nederland, en uiteraard is de Beierse minister-president gastheer bij een lunch in het voormalig koninklijk paleis.

Op de tweede dag van het bezoek was het logisch geweest als naast de minister van verkeer bij een informatiemarkt over logistieke dienstverlening, ook de bewindslieden voor gezondheidszorg (bezoek aan Siemens) en justitie (bezoek aan justitiepaleis en plek waar Neurenberg-processen plaatsvonden) aanwezig waren geweest. Maar dat is het niet geval.

Fan

De uit Nürnberg afkomstige minister van financiën Markus Söder – volgens zijn woordvoerder een ‘fan van de koningin’ heeft het zo weten te fiksen dat hij het koningspaar vergezeld, mede omdat zijn collega van justitie al een afspraak had in Berlijn. De krant gelooft dat niet zo, maar Söder is in elk geval de zevende Beierse minister met wie Willem-Alexander en Máxima zullen kennismaken.


Meer Nederland