Bekorten van staatsbezoek is niet gebruikelijk

Vorsten

2020-03-10 18:26:12

Koning Willem-Alexander heeft zijn staatsbezoek aan Indonesië met een dag bekort na het tragische bootongeluk maandag in Kalimantan. Bij een botsing op de Sebangau-rivier kwamen zeven mensen om het leven die een onderdeel van het staatsbezoek aan het voorbereiden waren. De koning en koningin Máxima zouden donderdag naar Kalimantan reizen, en daar naast het Sebangau National Park onder meer ook een opvangcentrum voor orang-oetangs bezoeken.

In overleg met Indonesië is het programma van het staatsbezoek, dat dinsdag in Jakarta is begonnen, nu aangepast. Kalimantan wordt overgeslagen en in plaats daarvan gaat het koningspaar die dag al naar Sumatra, waar de excursie naar het Tobameer oorspronkelijk pas vrijdag op het programma stond. Op Sumatra eindigt donderdag ook het staatsbezoek met een gesprek met de meegereisde Nederlandse media.

Dergelijke ingrepen in vaak maanden van tevoren minutieus voorbereide bezoeken zijn zeldzaam. In het geval van de reis naar Indonesië was de laatste weken rekening gehouden met wijzigingen die mogelijk nodig zouden zijn vanwege het coronavirus. Het programma werd daarvoor op details ook aangepast. Zo werden dinsdagavond door koning en koningin in het Erasmushuis in Jakarta bij de traditionele ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap geen handen geschud.

Ferme handdruk

Eerder op de dag kreeg alleen de Indonesische gastheer president Joko Widodo een ferme handdruk, maar na het planten van een boom in de tuin van het Istana Bogor werden demonstratief door zowel konings-als presidentspaar de handen gewassen. Geheel conform het advies om dat vanwege het virus regelmatig te doen.

Het tragische ongeval leidde maandag al tot de aankondiging dat het bezoek zou worden versoberd. Er werd dinsdag gewacht tot na de belangrijkste onderdelen van het dagprogramma om bekend te maken wat die versobering inhield. Er was ook overleg nodig met Indonesië en meer kennis over de situatie in Kalimantan, waar zich onder de overlevenden van de botsing ook twee medewerkers van de Nederlandse ambassade bevonden.

In het programma voor woensdag, dat zich grotendeels afspeelt in Yogyakarta, zijn geen wijzigingen aangebracht.


Meer Nederland