Bernhard: slechts kleine groep is tegen Formule 1-race

Vorsten

03-09-2021 12:23:39

Prins Bernhard heeft vrijdag voor het eerst gereageerd op de kritiek uit de evenementensector en van natuurorganisaties over het organiseren van de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort. Volgens de zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, die mede-eigenaar is van het circuit, is er maar “een kleine groep” tegenstanders maar hebben de organisatoren alles “volgens de regels” gedaan.

“Ik denk dat er een heleboel mensen voor zijn en er zijn soms ook mensen die, ook met een goede reden, ergens tegen zijn. Die krijgen natuurlijk ook een podium”, zei Bernhard op Ziggo Sport voorafgaand aan de eerste vrije training. “En je ziet nu dat de mensen die voor zijn echt aan het genieten zijn en dat je ook ziet hoe blij ze zijn. Dat geeft zoveel energie.”

Bernhard en de andere organisatoren kregen in de afgelopen weken veel kritiek, met name uit de evenementenwereld. De sector vond het niet eerlijk dat Zandvoort wel duizenden mensen mocht ontvangen terwijl festivals verboden zijn. Ook kwam de prins onder vuur te liggen nadat duidelijk werd dat hij Chef’Special had gevraagd om gratis op te treden. Een milieuorganisatie probeerde de race afgelopen week te stoppen via een gang naar de rechter.

Beste jongetje van de klas

De prins, die tot nu toe nog nergens wilde reageren op al het commentaar, ging niet in op de vraag of de kritiek hem raakt. Volgens hem is “het natuurlijk maar een kleine groep mensen” die tegen is en heeft de organisatie alles goed gedaan. “De rechter en allemaal andere mensen hebben ernaar gekeken. We hebben het allemaal volgens de regels gedaan. We liggen onder een loep en proberen in die zin het beste jongetje van de klas te zijn.”

Het zien van de eerste raceauto’s op de baan en de vele fans op de tribunes deed Bernhard wel wat. “Kippenvel, zo gaaf om te zien”, zei hij daarover. “En in dit weer, dat is natuurlijk een geschenk van God. Echt fantastisch.”


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord