Bezoek Máxima steun in rug voor dansers NDT

Vorsten

2021-03-16 16:27:19

Geen danser van het Nederlands Dans Theater (NDT) sloeg dinsdagochtend de repetitie over in de wetenschap dat koningin Máxima tijdens haar werkbezoek aan het internationale dansgezelschap een kijkje zou nemen tijdens de balletklas. Het bezoek wordt ervaren als steun in de rug in moeilijke tijden, aldus de nieuw aangetreden artistiek directeur Emily Molnar.

De gelouterde Canadese is vorig jaar augustus begonnen bij het NDT, maar moest aanvankelijk vanuit huis in Canada werken en heeft haar gezelschap ook nog maar beperkt kunnen zien optreden. “Het is een moeilijke tijd geweest”, stelde Máxima bij het openingsgesprek vast. Maar het was niet alleen kommer en kwel, vertelde Molnar meteen. Met livestreams bijvoorbeeld wordt een veel groter publiek bereikt. “Zelfs in Afghanistan.”

“We hebben het geluk dat in Nederland dansers ‘normaal’ mogen repeteren, en onderling contact mogen hebben. Dat is in veel landen niet zo. Daar ligt alles stil”, vertelde Molnar aan de koningin, die wilde weten welke voorzorgsmaatregelen worden genomen en of er veel dansers corona hebben gehad. “Er kan een sneltest worden afgenomen, maar veel besmettingen hebben we niet gehad”, zei zakelijk directeur Willemijn Maas.

Camera’s

“Dat er niet gedanst mag worden, zoals in veel landen het geval is, is voor dansers vreselijk. Ze hebben immers maar een korte loopbaan”, verduidelijkte Molnar na afloop de zorgen bij het gezelschap. “Dansers zijn wat dat betreft te vergelijken met topsporters. Een jaar niet dansen of sporten is een verloren jaar.” Het NDT, zo vertelde ze Máxima, is op allerlei manieren bezig om andere vormen te vinden om het publiek te kunnen blijven bedienen.

Zo zijn de voorbereidingen van de nieuwe productie Mist in volle gang. De wereldpremière kon vorig jaar mei door de coronacrisis niet doorgaan, maar zal dit jaar in mei virtueel plaatsvinden. Tijdens een rondgang door het theater kreeg Máxima zowel in het kostuumatelier als op de theatervloer te zien en te horen welke aanpassingen en speciale voorbereidingen nodig zijn, en hoe het gebruik van camera’s de dansers verplicht op een andere manier te dansen.


Meer Nederland