Bezoek uit respect voor buurman Venezuela

Vorsten

2013-11-23 07:07:00

CARACAS – De situatie in Venezuela wordt goed in gaten gehouden met het oog op het kennismakingsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima zaterdag aan het Caribische buurland brengen. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, die het koningspaar op de reis naar Caracas vergezelt. Alleen als de veiligheid in het geding is en het beide landen beter uitkomt dat het bezoek niet doorgaat, kan de reis op het laatste moment worden uitgesteld. “Maar daar zijn geen indicaties voor”, aldus de bewindsman.

Dat er kritiek is geuit op de visite vanwege het beleid van gastheer president Nicolás Maduro en het onrustige politieke klimaat in Venezuela kan Timmermans begrijpen. Maar, zo benadrukte hij vrijdag tijdens het koninklijk bezoek aan Colombia “de koning bezoekt een land en volk, geen politieke beweging. Het bezoek is een teken van respect en waardering voor het buurland.” Het olierijke Venezuela ligt op slechts tientallen kilometers afstand van Aruba, Curaçao en Bonaire, en werkt op tal van gebieden nauw met Nederland en de eilanden samen. De premiers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten gaan dan ook mee naar Caracas.

Maduro kreeg eerder deze week toestemming van het parlement om het komend jaar per decreet te regeren. De president wilde die buitengewone bevoegdheden om de economische crisis en gierende inflatie beter aan te kunnen pakken. Critici beschuldigden hem van een machtsgreep. De oppositie heeft zaterdag uitgeroepen tot een dag van nationaal protest. “De Venezolaanse grondwet kent de mogelijkheid om de president de bevoegdheid te geven per decreet te regeren, van die mogelijkheid is gebruik gemaakt. Je kunt dus niet spreken van een staatsgreep”, aldus Timmermans.

Koningin Beatrix en prins Claus brachten in 1987 het tot nu toe eerste en enige staatsbezoek aan Venezuela, in aansluiting op een reis langs de Nederlandse Antillen en het toen net zelfstandig geworden Aruba. Ze namen net als koning Willem-Alexander nu bij zijn korte kennismakingsbezoek ook de premiers van de Caribische landen van het koninkrijk mee. De visite blijft dit keer overigens beperkt tot een ontvangst in het presidentieel paleis Miraflores. Aan het begin van de middag keert het koninklijk gezelschap weer terug naar Aruba.


Meer Nederland