Biografie Juliana best verkochte boek

Vorsten

2016-11-02 10:01:00

De biografie ‘Juliana – Vorstin in een mannenwereld’ van sociologe Jolande Withuis is een bestseller. Het veelbesproken boek over koningin Juliana is het best verkochte boek van afgelopen week. De biografie komt vanuit het niets binnen op de eerste plek van de Bestseller 60.

Withuis deed zes jaar onderzoek naar Juliana, die van september 1948 tot april 1980 koningin was. In het boek schrijft Withuis onder meer dat prins Bernhard zijn vrouw vele malen bedroog en ook binnenshuis niet trouw was. Ook zou Bernhard Juliana honds behandeld hebben toen zij hem hard nodig had tijdens de Greet Hofmans-affaire.

Prinses Irene noemde het boek over haar moeder ‘ontluisterend’. “Het doet me echt pijn”, zei de prinses in het radioprogramma Spijkers met Koppen. “Dat er wordt geschreven over de affaires Lockheed en Greet Hofmans, dat mag. Je moet je wel afvragen wat het nut is om dat weer en weer te doen. Maar schrijven over het gezinsleven is ongepast. Ieder gezin heeft het recht op een eigen leven achter gesloten deuren, ook deze familie.”

Pieter van Vollenhoven is niet van plan de biografie te lezen, zei hij in De wereld draait door. “Ik denk met ontzettend veel plezier terug aan mijn schoonmoeder. Ik heb veel aan haar te danken. Ik kan heel veel dingen niet herkennen, dus ik het er niet zo’n behoefte aan.”


Meer Nederland