Blok pikt hoop veteranen op bij Soestdijk

Vorsten

21-04-2016 13:26:00

De wens van veteranen om een plekje te krijgen op Paleis Soestdijk, wordt doorgespeeld aan de partijen die plannen maken voor de herbestemming ervan. Omdat die plannenmakerij al in volle gang is, moeten deze consortia zelf kijken of ze dit idee nog kunnen en willen inpassen.

Dat zei minister Stef Blok donderdag. Hij legt ze niets op. Maar hij zou zich kunnen voorstellen dat het voorstel voor de nationale ontmoetingsruimte voor veteranen kan worden ingepast. Oud-generaal Ted Meines pleitte woensdag voor een ontmoetingsplek voor veteranen. Meines zou van prins Bernhard, de laatste bewoner van Soestdijk, vanaf diens sterfbed de opdracht hebben gekregen om goed voor de veteranen te zorgen.

De Kamerleden vinden het idee sympathiek, maar wezen er wel op dat het te laat wordt ingebracht en dat uitwerking ervan geld kost. D66 en VVD zijn bang dat er nog veel meer wensen komen als Blok deze wens omarmt. Blok zei dat hij slechts een signaal doorgeeft dat hij oppikt in de samenleving.

Uitdaging

Inmiddels worden vier voorstellen uitgewerkt om het paleis waar koningin Juliana en prins Bernhard tot hun dood woonden een nieuwe bestemming te geven. Het gaat om plannen om er een koninkrijksmuseum, een internationaal handelshuis, een tentoonstellingsruimte voor het Nederlandse bedrijfsleven of een botanische tuin met speciale aandacht voor duurzaamheid en innovatie van te maken. De Rijksvastgoeddienst heeft 100.000 euro uitgetrokken om elk voorstel verder uit te werken.

Soestdijk staat al sinds 2004 leeg en is als gevolg van jarenlang gebrekkig onderhoud wat makelaars ‘een uitdaging voor de klusser’ zouden noemen.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.