Burgemeester Berlijn leeft mee met Nederlands volk en koningshuis

Vorsten

07-07-2021 13:24:36

Burgemeester Michael Müller van Berlijn zegt mee te leven met het Nederlandse volk en het koningshuis na het neerschieten van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn momenteel op staatsbezoek in de Duitse hoofdstad.

“De gebeurtenis laat zien dat zelfs in het hart van Europa journalisten soms hun leven riskeren”, aldus Müller. Hij voegt toe dat “deze ontwikkeling niet zomaar geaccepteerd mag worden”. Hij noemt de vrije pers “essentieel” voor een democratie.

Müller is één van vele Europese bestuurders die van zich hebben laten horen na de aanslag op De Vries. Onder anderen de premier van Slowakije, de voorzitter van de Europese Raad en de Vlaamse minister van Media hebben de aanslag veroordeeld en zeggen mee te leven met De Vries en zijn naasten.

Koning Willem-Alexander zei tijdens een persmoment dat het schietincident “een aanslag op de rechtsstaat” is. Het koningspaar wenst sterkte toe aan iedereen voor wie De Vries dierbaar is. Dinsdagavond schreven Willem-Alexander en Máxima al dat ze “diep geschokt” zijn en dat ze vinden dat “journalisten onbedreigd en vrij hun belangrijke werk moeten kunnen doen”.

Meer Nederland