Canadees tulpenfestival mist Margriet en Pieter

Vorsten

2020-05-19 20:37:42

Het jaarlijkse tulpenfestival in de Canadese hoofdstad Ottawa is dinsdag (Nederlandse tijd) afgesloten zonder de aanwezigheid van prinses Margriet en echtgenoot prof mr Pieter van Vollenhoven. Die waren vorig jaar november uitgenodigd door Jim Watson, de burgemeester van Ottawa. Prinses Margriet zou dan ook de kans hebben het naar haar vernoemde park te bezoeken, bij het Civic Hospital waar ze in januari 1943 is geboren.

Vanwege de coronacrisis kon het voorgenomen bezoek van Margriet en Pieter niet doorgaan. Behalve het tulpenfestival zouden ze onder meer ook een aantal herdenkingen bijwonen ter gelegenheid van het einde van de Tweede Wereldoorlog precies 75 jaar geleden en ontmoetingen hebben met nog in leven zijnde veteranen.

Prinses Margriet vertelde eerder deze maand in een videobooschap aan de oudstrijders en de Canadese bevolking erg uit te hebben gezien naar de reis. Ze hoopt dat de omstandigheden snel een terugkeer naar haar tweede vaderland mogelijk zal maken.

Aangepast

Het populaire Canadian Tulip Festival moest ook worden aangepast. De bollen, waaronder die van een speciale tulp ter ere van 75 jaar bevrijding, waren al geplant toen ook Canada vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus grotendeels op slot ging. Het festival koos er daarom voor om digitaal te gaan. Onder het motto ‘Keep Calm and Tulip On’ werden opnamen van de bloeiende tulpen via internet en sociale media gedeeld. Ook het publiek werd gevraagd tulpenfoto’s, uit de eigen tuin bijvoorbeeld, in te sturen.

De tulpen vinden hun oosprong in het het verblijf van prinses Juliana met haar dochters Beatrix en Irene, en later dus ook Margriet, in Ottawa tijdens de oorlogsjaren. Als dank voor de gastvrijheid stuurde ze in de jaren daarna 100.000 tulpenbollen naar Canada, een traditie die in afgeslankte vorm tot vandaag de dag bestaat.


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt