Ceremonie uitreiking Willems-Orde begonnen

Vorsten

2014-12-04 08:55:00

DEN HAAG – Op het Binnenhof in Den Haag is donderdag een ceremonie begonnen waarin oud-commando Gijs Tuinman de Militaire Willems-Orde krijgt. De 35-jarige majoor ontvangt deze hoogste Nederlandse onderscheiding voor heldhaftig en moedig optreden in Afghanistan.

Militairen van alle onderdelen van de krijgsmacht staan opgesteld. Nadat koning Willem-Alexander de eenheden heeft geïnspecteerd en een toespraak heeft gehouden, legt Tuinman de eed af. Daarna volgt de ridderslag. De koning slaat daarbij zijn hand op de schouder van Tuinman, waarna het Wilhelmus klinkt.

Tuinman was jarenlang actief bij het Korps Commandotroepen. Hij ging diverse keren op missie naar Afghanistan. Voor ‘bijzonder moedig en beleidvolle daden’ kreeg hij al de Bronzen Leeuw, de op één na hoogste dapperheidsonderscheiding.

In 2012 ging Tuinman met eervol ontslag en ging hij aan de slag als consultant bij een bedrijf. Eind 2013 keerde hij echter terug als majoor bij Defensie. Hij werkt nu als stafofficier bij de afdeling bestuursondersteuning van het Commando Landstrijdkrachten in Utrecht.














Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig