Tulp gedoopt door Chinese presidentsvrouw

Vorsten

23-03-2014 12:22:00

LISSE – China wil Nederlandse kennis en techniek inzetten om land- en tuinbouw te verbeteren. De Chinese president Xi Jinping vroeg daarom speciaal om een presentatie van vooraanstaande Nederlandse bedrijven op het gebied van de agro-industrie. Die presentatie kreeg hij zondagmiddag in Kasteel Keukenhof in Lisse. Daar mocht zijn echtgenote Peng Liyuan ook een nieuwe tulp dopen, die de oude naam voor China kreeg, Cathay.

President Xi kreeg in het koetshuis van het kasteel te zien en te horen dat met moderne technieken, zoals bijvoorbeeld led-verlichting, de opbrengst van een kas tomaten enorm kan worden verhoogd. Loek Hermans legde uit dat de jaaropbrengst in 1950 nog 6 kilo per vierkante meter was en tegenwoordig 80 kilo, terwijl het waterverbruik is gehalveerd en alleen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

”China heeft weinig ruimte en een groeiende bevolking, die beter wil eten. Dan is het belangrijk meer uit de grond te halen dan nu. Daarbij kunnen wij helpen”, aldus Hermans, voorzitter van Greenport Holland. Ook de recente voedselschandalen in China zorgen ervoor dat naar Nederland wordt gekeken om de kwaliteit van eten en melk beter te kunnen bewaken en garanderen. ”We zijn de op een na grootste exporteur van de agrosector in de wereld”, hield staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de president voor.

‘First lady’ Peng Liyuan goot aansluitend op de presentatie een glas champagne over de paarse Cathay-tulpen, die in Nederland zijn gekweekt. Ook tekende ze het bijbehorende certificaat. Het staatsbezoek wordt na een lunch op Kasteel Keukenhof formeel afgesloten, al brengt Xi maandag nog een bezoek aan het parlement.

Meer Nederland