Claudia de Breij zag enorm plichtsbesef bij Amalia

Vorsten

16-11-2021 07:16:34

Claudia de Breij keek bij haar gesprekken met prinses Amalia op van de manier waarop de bijna 18-jarige dochter van koning Willem-Alexander in het leven staat. “Wat me vooral verraste was haar enorme plichtsbesef in combinatie met een relativerend gevoel voor humor”, laat de cabaretière weten aan het ANP.

De Breij ontmoette Amalia afgelopen zomer meermaals. Ze sprak met haar voor het boek Amalia, dat dinsdag uitkomt ter gelegenheid van de verjaardag van de prinses op 7 december. Het boek is bedoeld om de lezers kennis te laten maken met de beoogd troonopvolger en gaat onder meer over haar schooltijd, haar liefde voor muziek en over haar toekomstige rol als koningin.

Krijg Amalia cadeau bij 4x Vorsten

Leer prinses Amalia én andere royals nog beter kennen.

Nerveus was De Breij niet voor zo’n persoonlijk gesprek. “Wel heel alert! Je wilt alles goed in je opnemen en onthouden, de juiste vragen stellen. Ook al omdat ik onze gesprekken niet op wilde nemen, zodat Amalia vrijuit kon spreken. De sfeer was echter al snel zo goed dat het allemaal behoorlijk vanzelf ging.”

Contrast

De 46-jarige De Breij zag al snel gelijkenissen met zichzelf op 18-jarige leeftijd. “Ik denk met elke bijna achttienjarige. Je bent enerzijds al heel ver en hebt goed door hoe alles in elkaar zit, maar hebt nog weinig levenservaring. Dat contrast is heel herkenbaar.”

Het boek over Amalia verschijnt in lijn van de traditie van boeken over de beoogd troonopvolgers ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. Zo publiceerde Renate Rubinstein in 1985 het boek Alexander en Hella Haasse in 1955 Portret van Prinses Beatrix.

Meer Nederland