Claus op derde plek in lijst Beste speech

Vorsten

2015-01-25 12:23:00

HILVERSUM – De protestrede die de Leidse hoogleraar Rudolph Cleveringa op 26 november 1940 hield, is uitgeroepen tot ‘Beste speech van Nederland’. Dat is zondag bekendgemaakt in het VPRO-radioprogramma OVT. Prins Claus staat met het afwerpen van zijn stropdas in 1998 op de derde plek in de lijst.

De prins kreeg zestien procent van de stemmen. De toespraak van Cleveringa op de Universiteit van Leiden ging de geschiedenis in als het eerste openbare verzet tegen de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 26 november 1940 verving Cleveringa zijn ontslagen Joodse collega Meijers. In plaats van college te geven, hield hij een protestrede, die door de studenten met applaus werd ontvangen. Cleveringa kreeg 36 procent van de stemmen.

Koningin Juliana was ook genomineerd voor de titel van Beste speech van Nederland. Haar pacifistische toespraak voor het Amerikaanse Congres in 1952 staat op de zesde plek in de lijst en kreeg zes procent van de stemmen.

Aletta Jacobs

Op de tweede plek staat Aletta Jacobs met haar speech na invoering van het Algemeen Vrouwenkiesrecht in 1919. Op de vierde plek staat Joop den Uyl (met zijn tv-toespraak over de oliecrisis in 1973) en op de vijfde positie staat Johan van Oldenbarnevelt met zijn laatste woorden voor zijn onthoofding in 1619.

De verkiezing werd georganiseerd in samenwerking met de website NPOGeschiedenis.nl. Meer dan 5000 bezoekers van de website NPOGeschiedenis.nl deden mee aan de verkiezing.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig