COC noemt kabinetsbesluit homohuwelijk troonopvolger ‘verstandig’

Vorsten

12-10-2021 23:22:15

Het COC noemt het verstandig dat het kabinet heeft besloten dat de troonopvolger in de toekomst geen afstand hoeft te doen van de troon, mocht deze in de toekomst met een persoon van hetzelfde geslacht willen trouwen.

“Wie de komende eeuwen ook troonopvolger wordt, het hoort wat ons betreft de normaalste zaak van de wereld te zijn dat die persoon ook getrouwd kan zijn met iemand van hetzelfde geslacht”, laat de Nederlandse belangenorganisatie voor lhbti’s aan het ANP weten. “Een verstandig besluit van de regering dus.”

Dinsdag maakte demissionair premier Mark Rutte in een Kamerbrief bekend dat de troonopvolger bij een homohuwelijk geen afstand van de troon hoeft te doen. Eerder waren er Kamervragen gesteld over het onderwerp omdat schrijver Peter Rehwinkel in zijn boek ‘Amalia, de plicht roept’ stelde dat zij afstand zou moeten doen van de troon als zij met een vrouw zou trouwen. Veel Nederlanders vonden dat achterhaald.

In de brief gaat Rutte namens het kabinet nog niet in op de vraag wat dit voor haar eventuele kinderen, en dus de troonopvolger van Amalia, zou betekenen. “Dit is te zeer afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het specifieke geval”, aldus de premier.


Meer Nederland