Commandant over BOOS: je moet kunnen differentiëren in opleiding

Vorsten

01-06-2022 23:42:04

Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim vindt dat het mogelijk moet zijn om mensen bij Defensie op verschillende manieren op te leiden. Dat zei hij woensdagavond in Op1 in reactie op de aankomende aflevering van de onlineserie BOOS die gaat over hoe de strijdkrachten de regels zouden buigen voor de koninklijke familie.

Eichelsheim denkt niet dat het waar is dat er uitzonderingen voor de Oranjes worden gemaakt. Maar: “je moet op individuele basis daar een afweging over maken hoeveel cursussen je deze mensen geeft”, zegt hij.

In de aflevering van BOOS gaat het onder anderen over Lucas van Lippe-Biesterfeld, de neef van Pieter van Vollenhoven. Hij zou al na elf maanden zijn bevorderd tot officier terwijl zo’n opleiding normaal anderhalf tot vier jaar zou duren. “We hebben deze persoon ook op een andere manier opgeleid. Niet als de specifieke militaire opleiding die bij hem nodig is, maar wel gericht opgeleid voor de taken die we hem daarna hebben gegeven”, beaamt Eichelsheim.

Maar dat zou moeten kunnen, vindt hij. “Je kunt differentiëren in wat je iemand meegeeft. Ik denk dat je ook op die manier dat elke keer moet kunnen doen.”


Meer Nederland