Commissaris Klijnsma ‘heeft Máxima wat uit te leggen’

Vorsten

2020-06-24 16:43:37

Koning Willem-Alexander mag bij werkbezoeken ook wel eens plagen. Dat deed hij woensdagmiddag aan het einde van zijn visite aan Borger ook. Slachtoffer was dit keer Jetta Klijnsma, commissaris van de koning in Drenthe.

Zij had als gespreksleider in cultureel centrum Vanslag een discussie met vertegenwoordigers van kunst en cultuur ruim twintig minuten laten uitlopen. Klijnsma verontschuldigde zich omstandig en hoopte op begrip van de koning. Die had zelf geen bezwaar, maar ja, hij had zijn vrouw nog zo beloofd op tijd thuis te zijn … Alom gelach. Klijnsma begreep het. “Ik moet het met de hoed in de hand daar komen uitleggen”, wist de commissaris.

Het olijke slotakkoord paste goed bij het openhartige gesprek dat de koning daarvoor had gehad met de Drentse cultuursector die vertelde over de door de coronacrisis opgelopen schade. Maar er was ook lof over de steunmaatregelen van gemeenten, provincie en Rijk en hoop dat de maatregelen enigszins versoepeld worden en dat het wellicht volgend jaar weer beter is. Immers, zonder cultuur en kunst zou het leven niet de moeite de waard zijn, beaamde ook Willem-Alexander.

Boos en verdrietig

Een voorbeeld was Interstage dat zich had voorbereid om podia en dergelijke te leveren voor een uitzonderlijke reeks evenementen, te beginnen met het Eurovisiesongfestival en de Formule 1 tot aan Sail Amsterdam en het EK voetbal. Allemaal afgelast of uitgesteld vanwege de coronacrisis vertelde directeur Gino Spijkerman. Ook hoorde de koning over de kleine musea in Drenthe die grotendeels draaien op vrijwilligers. Die zijn meestal zeventig jaar of ouder en mogen hun handen niet meer uit de mouwen steken. “Ze zijn boos en verdrietig”‘ wist directeur Harry Tupan van het iets grotere Drents Museum.

Het Shakespeare Theater Diever, dat dit jaar 75 jaar bestaat en op bezoek had kunnen rekenen van prinses Beatrix, kan geen openluchtvoorstelling geven. Daar was niets meer aan te doen, hield productieleider Gosse Eefting goede moed. Dan wordt volgend jaar de 75e voorstelling gegeven. De voorbereidingen zijn reeds begonnen.


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt