Concertgebouworkest bereidt zich voor op staatsbezoekconcert

Vorsten

2021-07-02 12:10:00

Het Concertgebouworkest zet de puntjes op de i voor zijn reis naar Berlijn, samen met het koningspaar. Het gezelschap geeft dinsdag in Berlijn een concert ter gelegenheid van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. “Bijzonder eervol”, zegt een woordvoerder tegen het ANP.

“Het is voor het orkest ook het eerste concert buiten Amsterdam sinds het begin van de coronacrisis, dus dat is heel speciaal voor ons”, aldus de zegsman. Vanwege corona treft het gezelschap voor en tijdens het verblijf in Duitsland een aantal maatregelen. Zo moet de hele groep, die bestaat uit ongeveer veertig orkestleden, een dirigent en een orkestleider, zich net als andere vliegtuigpassagiers vooraf laten testen of een vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Tijdens het concert speelt het hele orkest bovendien op 1,5 meter onderlinge afstand.

Dat is voor het gezelschap niet nieuw. “Die afstand tussen de orkestleden houden we al aan sinds mei vorig jaar. De afgelopen maanden hebben we aldoor op deze manier opgetreden. Zowel voor publiek als tijdens de onlineconcerten die we hebben gegeven”, zegt de woordvoerder. Onder leiding van Iván Fischer speelt het orkest dinsdag Mozarts Vierde vioolconcert in D groot, KV 218, met Sylvia Huang als soliste, en Beethovens Vierde symfonie.

Het koningspaar is van maandag tot en met woensdag in Berlijn en heeft daar een ontmoeting met vertrekkend bondskanselier Angela Merkel. Willem-Alexander en Máxima krijgen gezelschap van minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag en minister Ank Bijleveld van Defensie. Ook minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge en staatssecretarissen Mona Keijzer en Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat zijn bij enkele programmaonderdelen aanwezig.

Het is niet de eerste keer dat het Concertgebouworkest, waarvan koningin Máxima sinds 2005 beschermvrouwe is, mee gaat op staatsbezoek. Precies tien jaar geleden, in 2011, reisde het gezelschap bijvoorbeeld mee met toenmalig koningin Beatrix. Ook toen werd een bezoek gebracht aan Berlijn.


Meer Nederland

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana