Constantijn herinnert prins Claus als ‘warme man die luisterde’

Vorsten

06-09-2021 23:34:42

Prins Constantijn herinnert zich zijn vader prins Claus, die in 2002 overleed, als een “warme man die luisterde”. Dat vertelde de 51-jarige prins maandagavond in het programma Op1. Hij was te gast om de 25e verjaardag van het Prins Claus Fonds te vieren.

“Hij hield niet van conformisme en niet van mensen die hem of anderen naar de mond praatten”, vertelde Constantijn. “Als je hem met een cliché bestookte, nam hij juist een tegenpositie in om te kijken of je je standpunt wel kon onderbouwen.”

Constantijn denkt nog aan zijn vader “als je soms iets ruikt of ziet dat de herinnering weer even levend maakt”. Het beeld dat hij van zijn vader had, is in de loop der jaren geëvolueerd. “Hij zei niet zoveel: soms stelde hij een vraag die je aan het denken zette. Het was een kritische man, heel warm en hartelijk. Hij vond het altijd moeilijk als ik hem ophemelde en leerde ons: doe altijd wat je leuk vindt.”

Het Prins Claus Fonds ondersteunt kunstenaars in onderdrukkende regimes. Prins Constantijn is erevoorzitter van het fonds.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft