Coronatoespraak koning in top 10 corona-persmomenten

Vorsten

2021-02-23 17:54:18

De toespraak die koning Willem-Alexander hield over corona staat in de top 10 van best bekeken persmomenten in één jaar coronacrisis. Van de 50 persmomenten over Covid-19 tot nu toe, werd de toespraak van de koning op acht na het beste bekeken, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Ruim 6,6 miljoen mensen keken naar de toespraak van Willem-Alexander op vrijdagavond 20 maart. Vanuit Paleis Huis ten Bosch zei hij dat het coronavirus ons allemaal raakt, “in Nederland, in de Caribische delen van het Koninkrijk en in de hele wereld”. Ook betuigde de koning zijn steun aan mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. “Wij denken aan U in deze moeilijke tijd.”

Over artsen en verpleegkundigen zei de koning in maart dat zij “uitzonderlijke prestaties” leveren, en zei hij trots te zijn “op onze zorgprofessionals en op de hele medische sector”. Ook sprak de koning zijn waardering uit voor mensen die “voorkomen dat onze samenleving stilvalt”. Tegen mensen in de logistiek, supermarkten, schoonmaak, ICT, onderwijs, openbaar vervoer en politie zei hij: “U ‘draagt’ ons door deze moeilijke tijd.”

In een jaar coronacrisis is het best bekeken persmoment de toespraak van premier Rutte vanuit het Torentje in Den Haag. Daarin kondigde hij, onder het fluitende geluid van betogers bij de Hofvijver, de tweede lockdown aan. Volgens de cijfers van SKO zagen 8,6 miljoen mensen de toespraak via NPO1, RTL4, RTLZ of SBS6. Dinsdagavond houden premier Mark Rutte en ‘coronaminster’ Hugo de Jonge hun vierde persconferentie van dit jaar, het 51e persmoment sinds op 27 februari vorig jaar de eerste coronabesmetting in Nederland werd vastgesteld.


Meer Nederland