Docu belicht politieke twijfel rond huwelijk Willem-Alexander

Vorsten

17-01-2022 15:05:03

BNNVARA komt vanaf 31 januari met een vierdelige documentaireserie waarin de politieke twijfel in 2001 rondom het toen aangekondigde huwelijk van Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta nader wordt belicht. De Eerste en Tweede Kamer moeten volgens de grondwet toestemming geven voor een huwelijk van leden van het Koninklijk Huis, maar het was destijds onzeker of de politiek akkoord zou gaan.

Dat kwam omdat de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, tussen 1976 en 1981 deel uitmaakte van de burgerregering tijdens de Argentijnse dictatuur. Of voldoende politici met het huwelijk in zouden stemmen was daardoor onzeker. Het leidde volgens de documentaire bijna tot een “constitutionele crisis”, waarin Willem-Alexander voor de keuze had gestaan: of de liefde of de troon.

In de serie wordt de situatie nu gereconstrueerd aan de hand van interviews en archiefmateriaal. Maar ook komen vertrouwelijke en volgens de omroep “geheime” documenten van onder meer besprekingen in het Catshuis en het Torentje aan bod.

Een Porseleinen Huwelijk: een onthullende reconstructie van het proces dat voorafging aan het koninklijke huwelijk komt van de makers Hans Hermans en Martin Maat en is vier dagen lang te zien op NPO 2.


Meer Nederland

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel