Drukke eerste dag staatsbezoek Zuid-Korea

Vorsten

02-11-2014 23:07:00

SEOUL – De eerste dag van het staatsbezoek aan Zuid-Korea kent een vol programma voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Nadat ze maandagochtend (plaatselijke tijd) een krans hebben gelegd bij de Herinneringstoren op de nationale begraafplaats in Seoul, worden ze door Park Geun-hye verwelkomd in het presidentiële paleis Cheong Wa Dae. Dit gaat gepaard met een welkomstceremonieel en de inspectie van de erewacht.

Na de audiëntie en de delegatiebesprekingen in het paleis krijgt het koningspaar in de loop van de ochtend een rondleiding door het koninklijke paleis Gyeongbokgung, een historisch erfgoed in het centrum van Seoul. Het oorspronkelijke paleizencomplex werd in 1394 in opdracht van koning Taejo van Joseon gebouwd en is meerdere keren zwaar beschadigd en weer gerenoveerd.

In de middag bezoeken de koning en koningin het Dongdaemun Design Plaza (DDP), een nieuw cultureel designcentrum. Na een korte rondleiding buiten, opent de koning de Dutch Design Exhibition, een reizende tentoonstelling van Dutch Design Awards in Eindhoven met winnende ontwerpen van 2014.

Kunstenaars

Het koninklijk paar maakt eveneens een korte rondgang langs een expositie van het Kansong Art Museum, waar een aantal objecten van Koreaanse kunstenaars zijn tentoongesteld. Aansluitend vindt in DDP de rondetafelconferentie plaats van werkgeversorganisatie VNO-NCW, waarbij Nederlandse CEO’s en Koreaanse autoriteiten in gesprek gaan.

In de namiddag zijn de koning en koningin aanwezig bij een seminar over economie. Bij het seminar spreken Nederlandse en Koreaanse wetenschappers en studenten over de raakvlakken en mogelijke verdere samenwerking. De bijeenkomst vindt plaats in de Jeonggak Tempel van de Dongguk University.

In de avond biedt president Park een staatsbanket aan in het presidentieel paleis, waar beide staatshoofden een toespraak houden.

Meer Nederland