Duitsland boos over ‘hakenkruis’ op Máxima’s kleding

Kim Posthumus

14-04-2016 19:55:23

2016-04-14 00:00:00 ERLANGEN - Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bezoeken Medical Valley. Het koningspaar brengt een tweedaags werkbezoek aan de Duitse deelstaat Beieren met als doel de goede relatie tussen Nederland en Beieren te versterken. ANP POOL ROYAL IMAGES ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Duitse media zijn niet te spreken over de mantel die koningin Máxima donderdag droeg tijdens het bezoek aan Beieren. Op de mantel, ontworpen door Claes Iversen, zou een ‘hakenkruis’ te zien zijn.

De koningin droeg de outfit eerder al tijdens het staatsbezoek aan Denemarken. Toen werd er met geen woord gesproken over de ongunstige vorm van de versiersels. De pers noemt de kledingkeuze van Máxima ‘ongelukkig’.

PicMonkey Collage

Iversen laat in een reactie weten: ‘Het is vanzelfsprekend nooit mijn bedoeling geweest om de gesuggereerde referentie te maken. Het borduur is gecreëerd vanuit de gedachte om met onconventionele borduurmaterialen een klassiek geometrisch ornament vorm te geven. Waar normaal gesproken alleen gewerkt wordt met stenen en pailletten heb ik gekozen om ook gebruik te maken van constructiematerialen als bouten, schroeven en sleutels om daarmee de patronen te ontwikkelen. Hiermee worden ogenschijnlijk alledaagse materialen verwerkt tot kostbare decoraties.’

Het koninklijk paar rondde donderdagmiddag hun tweedaagse werkbezoek aan de Duitse deelstaat af. De koning en koningin waren daar om de banden met de zuiderburen nog verder aan te halen.

 

 

Meer Nederland