Eerste officieel bezoek van Willem-Alexander

Vorsten

31-05-2015 14:11:00

WASHINGTON – Koning Willem-Alexander brengt vanaf maandag een driedaags officieel bezoek aan de Verenigde Staten. Het is de eerste keer sinds zijn aantreden dat hij een officieel bezoek brengt na eerdere staatsbezoeken aan Polen, Japan, Korea, Denemarken en Canada.

In het internationaal protocol staat een staatsbezoek op de hoogste trede. Het staatshoofd van het ene land gaat op visite bij het staatshoofd van een ander land. Het programma kent een aantal vaste onderdelen of verplichte nummers. Een welkomstceremonie, vaak een kranslegging, een bezoek aan parlement en premier van het land, een staatsbanket en een tegenprestatie van de gast in de vorm van een lunch, diner of in het geval van Nederland, een culturele voorstelling.

Een staatsbezoek neemt meestal twee dagen in beslag, al willen de presidenten van grootmachten als Rusland, China en de VS de tijd nog wel eens bekorten tot één dag of zelfs minder. De Amerikaanse president zou niet meer aan werken toekomen als hij alle uitnodigingen voor een staatsbezoek zou honoreren, en als hij ook iedereen die langs willen komen in Washington op een staatsbezoek zou trakteren.

Staatsbanket

Voor een staatsbezoek is daarom ook een alternatief voorhanden: het officieel bezoek. Daarbij is meestal de regering de uitnodigende partij en speelt het staatshoofd van het land dat wordt bezocht een meer bescheiden rol. Het servies en het zilver bestek kunnen in de kast blijven. Een ontvangst is voldoende, een staatsbanket hoeft niet. Obama heeft daarom voor die variant gekozen voor de visite van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Willem-Alexander koos bij zijn inkomende officiële bezoeken wel voor tafelen met zijn gast. De Israëlische president Shimon Peres kreeg een officieel diner op Paleis Noordeinde, met prins Albert II van Monaco werd in gala gedineerd op Paleis Het Loo en premier Hollande van Frankrijk kreeg een officiële lunch aangeboden.

 


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.