Eerste succesvolle oefening voor Prinsjesdag

Vorsten

2016-09-17 15:50:00

De eerste oefening van de Koninklijke Marechaussee voor Prinsjesdag is goed verlopen. De bereden ere-escorte trainde op het Lange Voorhout met een vlaggenproef, een muziekproef en een vuurbakproef. Er was veel belangstelling van het publiek.

,,De paarden hielden zich rustig toen er tijdens de oefening onder meer met voorwerpen werd gegooid, vuur en herrie werd gemaakt’’, zegt een woordvoerder van de marechaussee. De training duurde drie kwartier. Het publiek kreeg ook een demonstratie te zien van ‘tentpegging’, waarbij ruiters te paard met sabel en lans een voorwerp moeten zien te raken.

Zondag en maandag staan er ook nog generale repetities op het programma. Zondag vindt de oefening plaats van de koninklijke stoet van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal, onder toeziend oog van Bert Wassenaar, stalmeester van de koning. Voor het eerst in meer dan honderd jaar wordt de Glazen Koets gebruikt, want de Gouden Koets wordt gerestaureerd.

Maandagochtend kunnen de paarden op het strand van Scheveningen aan lawaai gaan wennen. Zo gaan er rookbommen af, klinken er kanonschoten en komen kinderen heel hard gillen. Voor het maken van zo veel mogelijk herrie worden traditioneel Haagse schoolklassen uitgenodigd.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek