Elizabeth ‘diep bedroefd’ door overlijden voormalig premier Abe

Vorsten

08-07-2022 17:42:03

Koningin Elizabeth en haar familie zijn “diep bedroefd” door het overlijden van de Japanse voormalige premier Shinzo Abe. De 67-jarige Abe overleed vrijdag na een aanslag in de westelijke stad Nara.

“Ik heb goede herinneringen aan de ontmoeting met meneer Abe en zijn vrouw toen ze het Verenigd Koninkrijk in 2016 bezochten”, schrijft de Britse koningin in een reactie. “Zijn liefde voor Japan en zijn verlangen om een innige band met het Verenigd Koninkrijk te smeden, was erg duidelijk.” Koningin Elizabeth sluit haar bericht af met “medeleven” aan de familie van Abe en de inwoners van Japan.

Een 41-jarige verdachte is opgepakt voor de moordaanslag. Het is nog onduidelijk waarom hij Abe heeft neergeschoten. Abe was de langstzittende premier van Japan. Hij leidde het land in 2006 en 2007 en opnieuw tussen 2012 en 2020. De politicus trad beide keren af vanwege gezondheidsproblemen en bleef na zijn tweede vertrek actief binnen zijn partij. Eerder op de dag lieten ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima van zich horen. “Onze gedachten gaan uit naar zijn familie op deze droevige dag”, schreven zij.

Meer Nederland