Emir van Kano, goede bekende Máxima, afgezet

Vorsten

2020-03-09 21:09:05

De emir van het Nigeriaanse Kano, Muhammadu Sanusi II, is maandag onverwacht afgezet door de regering van de deelstaat. Volgens de BBC is dat gebeurd vanwege gebrek aan respect voor gouverneur Abdullahi Ganduje. De emir is een voormalig directeur van de centrale bank van Nigeria (2009-2014) en als zodanig een goede bekende en supporter van het VN-werk van koningin Máxima.

Zo was hij vorig jaar in New York aanwezig bij de viering van haar tienjarig jubileum als speciaal pleitbezorger van de Verenigde Naties op het gebied van het beter toegankelijk maken van financiële diensten. Bij Máxima’s landenbezoek aan het West-Afrikaanse land kwam hij haar speciaal opzoeken in de hoofdstad Abuja, inclusief zijn bont uitgedoste hofhouding.

De emir vervult vooral een ceremoniële en traditionele functie. Sanusi (58) gold als vooruitstrevend en modern. Zijn opvattingen botsten met die van de gouverneur, die onder meer boos was dat de vorst vorig jaar zijn herverkiezing niet steunde. Dat was mede omdat er een video circuleerde waarop te zien is hoe de gouverneur werd omgekocht. Ook bij de centrale bank kwam Sanusi in de problemen toen hij een schandaal onthulde.

Beschermen

Volgens een mededeling van de lokale regering was hij afgezet ‘om de heiligheid, cultuur en traditie, religie en prestige van het Kano-emiraat te beschermen’. De emir zou een totaalgebrek aan respect hebben getoond jegens de deelstaatregering. De emir is met geweld uit het paleis in Kano gezet en verbannen naar Nasarawa. Volgens Nigeriaanse media zal hij worden gedwongen de rest van zijn leven buiten het emiraat door te brengen.

De autoriteiten hebben volgens de BBC Aminu Ado Bayero, zoon van Sanusi’s voorganger, op de troon gezet.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek