‘Excuses koning goede stap voorwaarts’

Vorsten

21-10-2020 14:09:10

De video van koning Willem-Alexander waarin hij zijn excuses aanbiedt voor zijn kortstondige vakantie naar Griekenland wordt over het algemeen positief ontvangen op sociale media. “De eerste goede stap voorwaarts”, vindt royaltydeskundige Marc van der Linden.

NOS-Journaallezer en koningshuisverslaggever Astrid Kersseboom noemt de video “bijzonder”. “En de enige manier waarop je in dit soort dingen tot een oplossing kunt komen: ronduit ‘sorry’ zeggen.”

Ook ander bekende Nederlanders vinden dat de koning en koningin nu een punt achter alle commotie kunnen zetten. “Ik vind het buitengewoon sympathiek en ontroerend dat de koning ons heeft toegesproken. Het getuigt van zijn moderne opvatting over het koningschap. Naast ons, niet boven ons”, vindt radio-icoon Frits Spits.

Boetedoening

Volgens presentator Tim Hofman kunnen we weer “over tot de orde van de dag”. “Deze vriendelijke man probeert toch ook maar het goeie te doen binnen de kaders die z’n geboorte hem opgelegd hebben. Wat-ie zegt: we doen ons best, maar zijn niet onfeilbaar. Zo is het.”

3FM-dj Frank van der Lende is het met hem eens. “Dat-ie daar moet gaan zitten als een klein kleutertje als soort van boetedoening. Voelt raar…”

In de video reageerden koning Willem-Alexander en koningin Máxima “met spijt in het hart” op de ophef rondom hun afgebroken vakantie naar Griekenland. “Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben”, zei de koning.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord