Expositie met inhuldigingsjurk Máxima geopend

Vorsten

2015-09-19 09:33:00

DEN HAAG – In het Gemeentemuseum Den Haag opende ontwerper Bas Kosters zaterdag de tentoonstelling Ode aan de Nederlandse mode. Een van de hoogtepunten van de expositie is de blauwe japon van Jan Taminiau die koningin Máxima in 2013 droeg tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Zowel de koningsblauwe jurk als de mantel maakt deel uit van de tentoonstelling. Die bestaat uit meer dan honderd creaties uit de Nederlandse modegeschiedenis van 1900 tot 2015. Er zijn ook kledingstukken te zien van bekende ontwerpers als Viktor & Rolf en Iris van Herpen.

“Deze tentoonstelling biedt een groot overzicht van de Nederlandse modegeschiedenis met ontwerpen van vele bekende Nederlandse ontwerpers door de jaren heen. Ik vind het heel bijzonder dat we voor deze gelegenheid dit adembenemende ontwerp, dat bij iedereen nog op het netvlies staat gebrand, in bruikleen hebben gekregen van hare majesteit koningin Máxima”, zei directeur Benno Tempel.

Staatsbanket

De jurk is dan nog tot 7 februari te bewonderen. De creatie wordt opgesteld in een zaal met als thema ‘blauw’, dat in de mode al vanaf de 18e eeuw een geliefde kleur is in Nederland. De japon van Taminiau werd eerder ook al eens tentoongesteld in Paleis het Loo.

Koningin Máxima droeg de japon daarna nog eenmaal zonder bijbehorende mantel. Dat was in maart dit jaar tijdens het staatsbanket in Christiansborg Slot in Kopenhagen. Het koningspaar kreeg het staatsbanket aangeboden door de Deense koningin Margrethe. Met haar kledingkeuze op de eerste dag van het staatsbezoek aan Denemarken onderstreepte Máxima het belang dat ze hecht aan de relatie met het Deense staatshoofd.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig