FTM: ’troostmeisjes’ leverden Koninklijk Huis miljoenen op

Vorsten

13-08-2022 06:42:04

Het Koninklijk Huis en de Nederlandse staat zouden hebben geprofiteerd van het geld dat door zogenoemde troostmeisjes in Japanse dwangbordelen is verdiend. Dat heeft het onderzoeksplatform Follow The Money zaterdag bekendgemaakt. Naar schatting gaat het om zo’n 156,5 miljoen euro.

Zo’n 70.000 jonge vrouwen, ‘de troostmeisjes’, werden tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tussen 1942 en 1945 onder dwang aan het werk gezet in leger- en marinebordelen. Met het geld dat ze daarmee verdienden financierde Japan de oorlog, zo ontdekte de Nederlandse inlichtingendienst NEFIS kort na de Japanse overgave. Dit onderzoek werd nooit volledig openbaar gemaakt, waardoor dit lang onduidelijk was.

Het geld werd dagelijks gestort bij de oorlogsbanken van Nederlands-Indië: de Bank of Taiwan en de Yokohama Specie Bank. De Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), met de Nederlandse staat en het Koninklijk Huis als grootaandeelhouders, blijkt volgens Follow The Money van het stoppen van die banken geprofiteerd te hebben. Het onderzoeksplatform zegt dat het “met een conservatieve schatting (alleen de stortingen van de laatste drie maanden voordat Japan capituleerde) gaat het om 25,76 miljoen gulden. Geïndexeerd over de periode 1945-2021 komt dat neer op ruim 156,5 miljoen euro”.

Koning Willem I bezat vierduizend aandelen bij de NHM, die vervolgens naar prinses Wilhelmina, koningin Juliana, prins Bernhard en de vier prinsessen gingen. Het dividend per koninklijk aandeel, dat door de liquidatieopbrengst van de Japanse oorlogsbanken behoorlijk in waarde is gestegen, is destijds bij uitzondering onbelast uitgekeerd.

De Rijksvoorlichtingsdienst en de woordvoerders van Financiën en Algemene Zaken hebben aan Follow The Money laten weten dat “wij niet hebben kunnen verifiëren wat er met het genoemde bordeelgeld gebeurd is en wie daarvan op de hoogte zou kunnen zijn”.

Meer Nederland