Geloofsbrieven worden niet overhandigd maar neergelegd

Vorsten

18-06-2020 15:25:42

Koning Willem-Alexander ontvangt begin volgende maand weer ambassadeurs voor het aanbieden van hun geloofsbrieven. In het ‘tijdelijke normaal’, zoals de koning de beperkende maatregelen in deze coronatijd omschrijft, zal dat anders verlopen dan tot nu toe gebruikelijk. Zijn Spaanse collega Felipe, die woensdag voor het eerst sinds maanden weer buitenlandse ambassadeurs ontving, gaf alvast een voorproefje.

Felipe had de ontvangst verplaatst van het Koninklijk Paleis in Madrid naar zijn residentie aan de rand van de stad, het Zarzuela-paleis. De kledingvoorschriften waren vereenvoudigd en het gezelschap dat de nieuwe ambassadeur bij de presentatie van de geloofsbrieven vergezelde, was verkleind.

Er werden geen handen geschud, er werd afstand gehouden en ook werden de geloofsbrieven niet fysiek overhandigd maar na enkele woorden van de ambassadeur op een gereedstaande tafel gelegd. Daarna volgde in een aangrenzende kamer een kort onderhoud. Alle aanwezigen bij de plechtigheid droegen mondkapjes.

Ceremonieel

In Spanje was altijd veel meer ceremonieel, met de koning in gala-uniform en een flink gezelschap bij de overhandiging in het Madrileense paleis. In Den Haag is het bescheidener paleis Noordeinde de plek waar de koning de geloofsbrieven in ontvangst neemt. Dat gebeurde op 10 februari voor het laatst maar inmiddels worden voorbereidingen getroffen voor hervatting van deze belangrijke ontmoetingen in juli. Een ambassadeur mag namelijk pas écht aan het werk wanneer hij of zij de geloofsbrieven aan het staatshoofd heeft aangereikt.

Net als in Spanje zal koning Willem-Alexander de documenten ook niet zelf aannemen, maar worden ze op een tafel gelegd. Het militair ceremonieel wordt ook beperkt en de ambassadeur wordt niet opgehaald in een koets.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.