Gordonstoun heeft stevige reputatie

Vorsten

23-09-2020 14:49:35

Graaf Claus maakt zijn middelbare school af op een prestigieuze school die mede beroemd en berucht is geworden door zijn koninklijke connecties. Gordonstoun in Schotland heeft onder anderen prins Philip en zijn zoons Charles, Andrew en Edward en zijn kleinkinderen Peter en Zara Phillips als oud-leerlingen.

Ook de Servische kroonprins Aleksandar bezocht de in 1934 opgerichte school die tegenwoordig zo’n zeshonderd leerlingen telt, waarvan vijfhonderd in het internaat. Een derde van de scholieren komt uit het buitenland. Tucht en discipline waren de ingrediënten die oprichter en onderwijsvernieuwer Kurt Hahn (1886-1974), een joodse vluchteling van het nazi-regime, introduceerde op de school. Onderdeel van de scholing waren de bergen, de zee, frisse lucht en avonturen.

Zelfs in de jaren zeventig was er nog geen centrale verwarming. Ramen stonden ’s nachts open: in de winter konden de kinderen wakker worden met sneeuw op hun dekens, zo schreef The Guardian enkele jaren geleden. Maar dat was niet het enige. Kwalijker was dat Gordonstoun ook bekend stond vanwege extreem pestgedrag. Jongere kinderen waren overgeleverd aan oudere en geweld, diefstal en afpersing kwamen veel voor.

Colditz in kilts

Als onderdeel van zijn inwijding bij Gordonstoun, zou prins Charles, 13 jaar oud, naakt in een mand zijn gekooid en onder een koude douche zijn achtergelaten. De Britse troonopvolger heeft dan ook slechte herinneringen aan de school, waar zijn vader prins Philip juist tot bloei kwam. Charles sprak van ‘Colditz met een Schotse rok’ (‘Colditz in kilts’), een verwijzing naar de streng beveiligde Duitse gevangenis voor geallieerde krijgsgevangen in kasteel Colditz.

De huisvesting is tegenwoordig minder spartaans en ook het regime is moderner geworden, waardoor Gordonstoun zijn aantrekkingskracht heeft gehouden. Claus komt op een uitdagende manier binnen voor de laatste twee jaar van de senior school. Hij moet de eerste twee weken online lessen volgen, en een deel van zijn medeleerlingen zal elkaar al veel langer kennen omdat ze de school al langer hebben doorlopen.

Zijn oom koning Willem-Alexander maakte zijn middelbare school ook af in het buitenland, maar koos destijds voor het Atlantic College in Wales. Kurth Hahn lag overigens ook aan deze school, onderdeel van de United World Colleges, ten grondslag.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord