Gouden Koets al enkele jaren onderwerp van discussie

Vorsten

11-06-2020 20:05:27

De Gouden Koets moet na de renovatie niet meer uitrijden maar een plaats krijgen in een museum. “De koets is duidelijk een verwijzing naar de koloniale onderdanigheid, met de Indiërs en mensen van Afrikaanse afkomst die de witte vrouw handelsgoederen brengen”, stelt Karwan Fatah-Black in gesprek met RTL Nieuws.

Fatah-Black is historicus en docent koloniaal verleden aan de Universiteit Leiden en haakt aan bij de op vele plaatsen in de wereld gevoerde discussie over koloniale symbolen – standbeelden, straatnamen en vernoemingen – en de wens die uit het straatbeeld te verwijderen. De Gouden Koets, het cadeau van Amsterdam aan koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging in 1898, hoort daar ook bij. Op het linker zijpaneel is de ‘hulde van de koloniën’ afgebeeld.

In 2011 pleitten onder anderen de Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) er al voor dat het gewraakte paneel dat “grote weerstand” opwekte, zou worden verwijderd. “In de koloniale tijd en de nadagen van de slavernij leek een dergelijke afbeelding heel gewoon. Nu herinnert het ons aan een gruwelijke periode in de Nederlandse geschiedenis”, schreven ze in een opiniestuk in nrc.next.

Ook Barryl Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden oordeelde herhaaldelijk negatief over de afbeeldingen, die ze bestempelde als een verheerlijking van slavernij en kolonialisme. De Rijkvoorlichtingsdienst liet destijds in een reactie weten “niet de geschiedenis te gaan herschrijven door de Gouden Koets te vernielen.”

In 2015 werd ook op straat actie gevoerd tegen de koets, die daarna werd gedemonteerd voor een grondige en nog steeds gaande zijnde restauratie. Op Prinsjesdag gebruikte koning Willem-Alexander de afgelopen jaren de oudere en volgens experts veel fraaiere Glazen Koets.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.