Graaf Claus gaat naar Schotse kostschool Gordonstoun

Vorsten

23-09-2020 12:26:07

Graaf Claus, de zoon van prins Constantijn en prinses Laurentien, maakt zijn middelbare school de komende twee jaar af aan Gordonstoun, de gerenommeerde internationale kostschool in Schotland. Hij is eerder deze week naar Moray vertrokken, in gezelschap van zijn moeder. Vanwege de in Schotland geldende coronaregels moesten beiden na aankomst twee weken in quarantaine. Claus (16) zal gedurende die tijd het schoolprogramma online volgen.

De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde woensdag namens prins Constantijn en prinses Laurentien de voorgenomen schoolwisseling, zonder verdere toelichting te geven. Claus is geen lid van het Koninklijk Huis.

De graaf was tot nu toe leerling aan het VCL in Den Haag. Op Gordonstoun gaat hij het Engelse eindexamen A-levels doen. De school biedt naast academische vorming ook de mogelijkheid andere interesses – zoals sport en theater – te ontplooien. Voor Claus is interessant dat hij de kans krijgt om zijn beginnende sneakerbedrijfje Grails in de vorm van een speciale opdracht verder te ontwikkelen.

Gordonstoun geniet bekendheid om zijn internationale karakter en de brede onderwijsfilosofie van grondlegger Kurt Hahn, maar ook om zijn straffe regime in de vorige eeuw. Lijfstraffen, strikte discipline en koude douches waren de sleutel tot Hahn’s aanpak om kinderen in het gareel te houden. De Britse prins Charles, die ook naar Gordonstoun ging, heeft er trauma’s aan overgehouden.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft